Lohja Torholan luola

Karstiluola

Kevään kunniaksi lähdimme hieman kauemmas eli Lohjalle. Torholan luolaa mainostetaan Suomen pisimpänä kuljettavana kalkkikiveen muodostuneena karstiluolana. Tämän kunniaksi kävin myös ostamassa meille otsalamput. Kännykän lampun varassa olemme tähän asti pärjäilleet, mutta näin monen retken jälkeen olen jo sitä mieltä, että panostetaan hieman varusteisiin.

Lohja mainostaa luolaa ja siihen liittyvää luontopolkua erinomaisesti netissä. Näin ollen aarteenetsintä jää vähäisemmälle, mutta toisaalta ei tarvitse hirveästi etukäteen tutkailla karttaa ja arvailla, mitä edessä on. Karkalin luonnonpuisto on myös aivan lähellä.

Itse luola on monikerroksinen luolasto ja vieressä on pikku onkaloita. Itse en lähtenyt kellariin koluamaan, mutta porukan rämäpäisin käväisi kyllä konttauskelpoiset haarat läpi. Matkalla luolille kannattaa ihastella suonikuvioisia kiviä!

Suosittelen paikkaa kaikille. Aivan esteetöntä kulku ei toki ole, mutta pienimmätkin kävelijät varmasti pärjää, eikä välimatkat ole pitkiä. Lamppu mukaan, niin luolassa näkee kulkea ja ihastella kaikkea. Geokätköilijöillekin löytyy puuhaa.

Seudulla on muitakin luolia, mm. Ihamonmäen luola. Sen jätimme seuraavaan kertaan. Meitä hoputti autolle salamat, ukkonen ja rakeet.


Opasteet ovat hyvät ja selkeät.








Kommentit

Suositut tekstit