Raisio, Haunisten allas

 Raisio, Haunisten allas

Haunisten allas lymyilee teollisuusalueen takana lähellä kauppakeskus Myllyä. Allas on tekojärvi ja se on rakennettu 1973 Raisiolaisten ja Naantalilaisten vesivarastoksi. Haunisten altaalla on uiminen ja koirien ulkoilutus ollut kiellettyä, mutta nyt, kun allasta ei enää käytetä juomavedenottamona, koiria saa ulkoiluttaa. Uimisen sallimisesta ja uimarantojen rakentamisestakin on keskusteltu ja kaavaesityksiä tehty, mutta ainakaan vielä virallisesti järvessä ei saisi uida. 

Muutakin tekemistä

Lokakuun lopulla emme haikailleet niinkään uimaan, vaan reippailemaan. Sunnuntaipäivänä sitä ajatusta oli Haunisten altaalle lähtenyt toteuttamaan moni muukin. Lähistön koirienkoulutusalue ja altaan maastossa oleva frisbeegolfrata houkuttelevat myös väkeä paikalle. 

Luontopolku

Luontopolku kiertää koko järven ja on noin 3,5km pitkä. Jos reittiä lähtee kiertämään vastapäivään, tulee ensimmäisenä vastaan esteetön grillipaikka ja puucee. Arvioisin, että esteettömyys ei koske pienipyöräisiä pyörätuoleja, sillä matkalla on kuitenkin luonnonkalliota. Reittiä pääsee jatkamaan myös grillipaikan jälkeen, mutta koko kierros käsittää niin juurakoita, pitkospuita kuin kivisempiä osuuksiakin. Mitenkään erityisen vaativa reitti ei kuitenkaan ole. Toiseen suuntaan kierrettäessä on alkumatkasta myös grillipaikka ja puucee. Puuceet saivat minulta arvosanaksi 7. Paperia ei niissä ollut mutta yleisilme oli siisti.

Pieniä luonnonihmeitä

Vaikka syyspäivä olikin perus pilvinen, märkä ja harmaa, matkalla näki monta pientä luonnon yksityiskohtaa. Lintubongari esitteli meille pikku-uikun ja minua kiehtoi rapakivi ja hauskan muotoiset hiidenkirnut. Tiesitkö että rapakiven nimi on englanniksi Rapakivi granite ja  saksaksi Der Rapakiwi? 

Joutsenet tervehtivät meitä rantakallioiden suojaamissa lahdissa. Linnuista ja harvinaisista kasveista kiinnostuneet kävivät aiemmin syksyllä ihastelemassa keltalammikkia ja liejukanaa

                              



















Kuvaaja: Emmi
Kuvaaja: Emmi
Kuvaaja: Emmi


                                           👈Edelliseen tekstiin      Seuraavaan seikkailuun👉


Kommentit

Suositut tekstit