Särkisalo Vårdkasberget

Ulkoluodon luola

Kauniin päivän kruunasi ystäväporukka, joka lupasi pitää karanteenivälit. Yhdeksän henkeä ja koira lähti siis aarteenetsintään Särkisaloon Ulkoluodolle. Vårdkasberget on reippaan kilometrin patikoinnin päässä isommalta tieltä. Lähemmäs autoilun estää kettinkisulku. Metsätien päässä on kyllä hyvin tilaa autoille. Olimme kolmella autolla ensimmäiset paikalla, mutta takaisin tullessamme tien pientareella oli viitisen autoa lisää. Ainakin näin koronakeväänä tännekin riittää porukkaa.





Maanmittauslaitoksen karttaan on luola merkitty. Paikan suurin nähtävyys on upea rotko, jonne paras pääsy on kallion laelta. Monta erikokoista ja harvinaisen kuivaa luolaa löytyy heti rotkon ympäristöstä. Suuri pirunpelto on sekin merkitty karttaan. 

Onkiretki

Olimme päättäneet mennä lasten kanssa myös ongelle, joten laskeuduimme kauniissa maisemassa rantaan. Ranta on osittain mukavan käveltävää kivikkoa, osittain jylhää silokalliota. Eväsretkipaikaksi löytyi suojaisa pikku kallio aivan veden rajasta. Reissussa oli mukana kolme alakouluikäistä ja heille noin kuuden kilometrin patikointi välillä melko kivikkoisessakin maastossa ei ollut temppu eikä mikään. Erityisen vaikeita ryteikköjä ei matkalla ollut ja melko pitkän pätkän pääsee kulkemaan metsäteitä ja polkuja pitkin.





Rotkon mittasuhteet ovat melko massiiviset.
















Kommentit

  1. Kiitos, mielenkiintoisia retkivinkkejä täällä, osa ihan vieraita entuudestaan vaikka Salossa olen koko ikäni asunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! Itse muutin tänne vasta pari vuotta sitten ja yllätyin näistä retkeilymahdollisuuksista. Eikä tässä tietenkään kaikki, vielä on tutkimatta monta paikkaa. Ihmiset kertovat tarinoita lapsuutensa leikkipaikoista ja maastokartta kutsuu koluamaan kallioita. Automatkallakin paikasta A paikkaan B näkee niin kutsuvia maastonmuotoja, että tekisi mieli juhlatöppösistä huolimatta lähteä hieman kurkkaamaan.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kerro omat kokemuksesi tästä kohteesta tai anna lisää ideoita retkeilyyn!

Suositut tekstit