Retkeilyvarusteet

 Pienellä pärjää

Päiväretkillä pärjää tosi vähällä. Pidemmät reissut vaativatkin sitten hieman enemmän perehtymistä varusteisiin. Evääthän se tärkein asia on. Paitsi vielä tärkeämpää on kengät.
Olen oppinut että tarkistuslistan ensimmäisenä tulee kengät. Onko lapsilla jalassa jotain muuta kuin marketin "kroksit" tai linttaan astutut kangastossut? Vaikka meteli kengänvaihdosta olisi millainen, heitä takakontiin ne hiukan maastokelpoisemmat kengät tai kumisaappaat. Polun pään nähtyään teineimmätkin suostuvat vaihtamaan järkevämpiin jalkineisiin. 

Kengät

Itselläni on ongelmajalka. Lattajalka, leveä, liikavarvas, usein kantapään tulehdus. Parhainpanakaan päivänä ei yleensä kaupasta kenkiä helpolla löydy. Retkeilykengät on vielä siitä ongelmalliset, ettei niitä kesken matkan pääse vaihtamaan. Tänä keväänä oli vuorossa nilkkaa tukevien retkikenkien osto. Hiki tuli jo ajatuksesta. Noin kolme vuotta sitten hankitut lenkkarimalliset liikavarvasmuotoillut kengät ovat olleet jokapäiväisessä käytössä ja ajattelinkin saman valmistajan nilkkurimallia. Hanwagilta löytyy myös leveälestistä ja varmaan muitakin erityisominaisuuksilla varustettuja kenkiä. Kyllä olinkin iloinen, kun sain ihan valita kahdesta mallista! Jalkaani sopi täydellisesti Hanwagin Tatra light bunion lady gtx.

Hanwag tatra vaelluskengät
Ensimmäiseksi ulkoilutin näitä varovasti lyhyellä lenkillä. Kun kenkiä ei huomaa, ne ovat hyvät!



Vaatteet

Sadevaatteet. Paitsi jos perut aina retken, kun sää näyttää huonolta. Sade ei yleensä haittaa, jos vain on vettäpitävä vaatetus. Itselläni on lähimmästä urheiluvälineliikkeestä ostettu halvin sadeasu. Nykyään materiaalit hengittää ja vedenpitävyys on hyvä edullisimmissakin. 

Kerrospukeutuminen ja ohuet ylimääräiset pukineet on erinomainen asia. Ei yksiä liika paksuja vaatteita, vaan muutama ohuempi. Helppo lisätä ja vähentää. Ja jos päällä oleva kastuu, ota repusta varavaate ja pärjäät takaisin autolle. Villaa ja teknistä materiaalia ja erityisesti mukavia vaatteita! 

Hanskat minulla on työvarusteosastolta. Muutaman euron hanskat kesäksi ja talveksi ja varaparit mukaan. Ei tarvitse miettiä miten likaisiksi tulee ja narulossien vetäminen ei satu kämmeniin.

Reppu ja astiat

Reppu on jokaisen valittava itse. Pääasia, että se kulkee selässä huomaamatta. Päiväretkeilyyn pikkureppu jossa on lantio- ja rintaremmi. Itse olen kuluttanut loppuun pari Karrimoren perusreppua. Karkkikauppamaisesti niitä löytyy ihanissa väreissä.

Kaasukeitin on viitisentoista vuotta vanha Indonesiantuliainen. Todella kätevä ja vakaa. Mutta iso. Ei siis sovellu reppuun pakattavaksi, mutta jos ideana on syödä auton luona, niin oikein mukava kapistus. Lasten kanssa kun retkeilee, niin tällainen ohjelmanumero on oikein oiva metsäpalovaarankin aikana.
 
Astiat ovat mallia Ikea ja halpakaupat. Termari pitää teeveden lämpöisenä hyvin neljäkin tuntia ja teepussin hauduttaa kylmemmälläkin säällä muovisessa termosmukissa.

Murukahvi, sokeri ja suola kulkevat vanhoissa lääkepurkeissa. Ja reppuun vielä paketti kosteuspyyhkeitä, niin evästelyhetkeen on kaikki tarvittava.

termospullo



Muut hyväksi koetut asiat

Kosteuspyyhkeet tuossa jo tulikin. Istuinalusta on aina hyvä olla mukana, vaikkei aikoisikaan syödä matkalla. Kengännauhoja pitää säätää ja kiveä kaivaa tossusta ja sukkakin on huonosti. Tai sitten se maisema! Sitä pitää joskus jäädä ihailemaan. Varsinkin uskomattoman hankalan nousun jälkeen.

Riepu. Minulla on kaksi riepua, oranssi ja sininen. Ne ovat ohutta sideharsomaista puuvillakangasta kokoa noin metri kertaa puolitoista. Laskostettuna ne mahtuvat nyrkkiin, eivät paina mitään ja kuivuvat nopeasti. Niistä saa hatun, paidan, hameen ja housut. Ne sopivat istuinalustaksi, pyyhe- , tyyny- ja pöytäliinaksi sekä kasvoille päivänokosten aikaan. Aurinkosuojaksikin pikkuisille ja kantositeeksi loukkaantuneelle. Rievut ovat matkustaneet ympäri maailman kesäisin ja talvisin. Toisessa on reikä.

Viimeiseksi tulee mieleen pieni linkkuveitsi. 

Onko sinulla jokin itsellesi välttämätön retkeilyvaruste? Kerro ihmeessä minullekin!


Kommentit

Suositut tekstit