Salo, Nakolinnan luontopolku

 Salo, Nakolinnan luontopolku

Luontopolku kaupungissa

Nakolinnan luontopolku sijaitsee Salon ja Halikon keskustojen välissä pienellä mäellä. Paikalla on sijainnut Joensuun rälssitilan rakennuksia, joista on jäljellä kaksi kivirakennusta. Majala on toiminut myöhemmin muunmuassa taiteilijaresidenssinä Salon museoiden alaisuudessa. Toinen rakennus on mäen päällä ja se on toiminut yhdistyksen kokoontumispaikkana ja siellä on järjestetty mm. näytöksiä.

Pyörätietä perille

Luontopolun parkkipaikka on rakennuksen vieressä pyörätien varrella. Sinne ajetaan Meriniityn suunnasta Meriniitynkadulta. Ensin hieman arvelutti ajaa pyörätieksi merkittyä tietä, mutta periltä löytyi levike, jolle mahtuu muutama auto. Parkkipaikkaa on vastapäätä jyhkeää, matalaa, kivistä tehtyä rakennusta.

Reitti

Itse polulle lähdetään tulotien puolivälistä ja sieltä löytyy myös kyltti, jossa on reitin kartta ja selitykset. Itse reitti on polku metsässä. Maasto ei ole kovin haastavaa, mutta kaatuneen puun juurakko arvelutti ainakin minua. Reittiä ei ole sen kummemmin merkitty, mutta sen varrelta löytyy numeroidut kohdekyltit. Suurta eksymisen vaaraa ei kuitenkaan ole. Reitin pituus on noin 2km ja sen sijainti on katujen reunustamassa metsäsaarekkeessa.

Historiaa ja kasveja

Reitin varrella on niittyjä, lehtikuusimetsiä, valtavia katajia, näköalakallioita ja vanha kellari. Kryptisin lausein varustetut linnunpöntöt ohjaavat kulkijaa oikeaan suuntaan. Halikon hopea-aarre ja muut muinaisjäännökset kertovat alueen olleen jo kauan ihmisten käytössä ja sen kautta ovat varmasti monet matkaajat kulkeneet idän ja lännen välillä. Alueen monimuotoinen kasvillisuus on varmasti huomionarvoista kasveista kiinnostuneille. Itseäni ihastuttivat lehtikuuset ja valtavat katajat.

                              


Parkkipaikka















Kommentit

Suositut tekstit