Salo, Lehmijärven alue, Varikattilanmäki

 Varikallion luonnonsuojelualue

                               

Varikattilankierros on aivan uusi luontoreitti, joka erkanee Eeronpolulta Kuukallion laella. Reitti ei ollut ehtinyt edes maastokarttaan käydessämme siellä. Tähän nappasin kuvan Visitsalon sivulta.

Paljon katsottavaa ja koettavaa


Eeronpolulta reitille ohjaa komea kyltti ja polku on merkitty punaisin nauhoin. Polku on kapea ja sitä kulkiessa saat nauttia pitkospuista, muutaman askelman portaista, liukkaista kallioista ja mehevästä metsästä. Pienen matkan päässä Eeronpolulta on pieni keittokota, jonka toiset tulistelijat olimme. Saavuimme kodalle illansuussa ja päätimme saman tien jäädä sen läheisyyteen yöksi. Retkemme tarkoitus kun oli testata uusia riippumattoja.

Luonnonsuojelualueen historialliset nähtävyydet


Aamulla jatkoimme matkaa ja kapusimme Varikattilanmäelle. Olen nähnyt kirjoitusasun olevan myös Värikattilanmäki ja Varekattilanmäki, mutta Varikattilanmäki lienee oikea. Varikattilanmäen luonnonsuojelualue on perustettu jo 1980-luvulla ja se edustaa Artun luonnonsuojelualueen kanssa kallioluontoa. Luonnonsuojelualueella on laaja pirunpelto ja ryssänuuni. Nämä kohteet ovat reitin varrella ja esitelty opastauluin. 

Kolin maisemat pienoiskoossa


Mäen laella totesimme löytäneemme lähi-Kolin. Lehmijärvi siintää käkkärämäntyjen lomasta jäkälän peittämän kallion rajatessa näkymää. Syysaurinko lämmitti mukavasti ja suussa maistui puolukka. Repun kyljestä roikkui pussillinen sieniä. Kansallismaisemaa parhaimmillaan!









































Kommentit

Suositut tekstit