Tuusniemi, Seinävuoren rotkolaakso

 Tuusniemi, Seinävuoren rotkolaakso

2,5km pitkä lenkki kiertää rotkolaakson ja Pienen Seinälammen. Reitti on haastava, sillä se kulkee välillä ylhäällä rotkon reunalla, välillä taas rotkon pohjalla ja sitten pitkospuilla suon läpi. Osa nousuista ja laskuista on portaita, osassa taas on pelkkä köysi. Näin keväällä portaat olivat vielä lumen peitossa ja köyttä tosiaan kaivattiin laskeuduttaessa jyrkkiä rinteitä alas. Vaikka lenkki ei ole pitkä, Se ei ole mikään pikainen kierros. 

Ruhjevyöhyke

Rotko on muovautunut tektoniseen laaksoon viimeisimmän jääkauden aikana ja sen pohjalla virtaa vilkkaasti puro. Tämä rotkolaakso on osa laajempaa ruhjevyöhykettä. Ruhjevyöhykettä sanotaan myös siirrosvyöhykkeeksi, jota pitkin kaksi kalliolohkoa on siirtynyt toisiinsa nähden. Rotkon seinämät kohoavat 25 metrin korkeuteen ja itse rotko on puoli kilometriä pitkä. Seinävuoren rotkolaakson luonnonsuojelualue perustettiin 1964.

Mikroilmasto

Alueella on monenlaista kasvillisuutta ja eläimistöä. Rotkon pohjan mikroilmasto on ainutlaatuinen kallioiden ja kuusien siimeksessä puron rannalla. Kyltit maastossa kertovat paikkojen luonnosta ja eläimistöstä sekä geologiasta.

Esteettömät rakenteet

Seinävuoren rotkolaakson parkkipaikan välittömässä läheisyydessä on laavu ja keittokota sekä huussit. Kaikki ovat esteettömiä ja hyvässä kunnossa. Tästä pääsee myös lammen rantaan laiturille. Toinen esteetön paikka on näköalatasanteen luona, jonne vievä tie ei ole talvisin aurattu. Sieltä löytyy myös penkit ja pöytä evästelyä varten. Lammen vastarannalla on myös laavu huusseineen.




























Kommentit

Suositut tekstit