Puola, Słupsk

 Puola, Słupsk

Słupsk on pieni kaupunki Puolan pohjoisosassa jonkin matkan päässä rannikolta. Słupsk on rakennettu osittain suolle ja sen läpi virtaa pieni joki. Kaupungissa on paljon puistoja, siirtolapuutarhoja ja nähtävää vaikkei se olekaan turistipaikka.

Majoituimme omakotitalossa olevassa B&B paikassa ihan keskustan tuntumassa ja siitä oli helppo suunnata kävellen joka paikkaan. Kiersin ison osan kaupunkia kävelyreittejä pitkin ja seikkailin myös keskustan puistoissa ja hautausmaalla. Suomaasto antoi vauhtia askeliin, sillä hyttysiä vilisi usein pusikoissa vaanimassa varomatonta kulkijaa. Pimeällä ei suositella edes kaupunkipuistoissa kävelyä, sillä villisiat ovat oikea uhka ihmisille. Voit käydä ihmettelemässä villisikapatsasta Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku:n nurkalla.

Tässä muutama mielenkiintoinen reippailukohde: Park Kultury i Wypoczynku, Cmentarz Komunalny, Lasek Północny, Park Imienia J. Waldorffa ja rautatiepolku. Lisäksi voin suositella Park Stawek Łabędzi:a ja koko Slupia-joen vartta kävellen kuljettavaksi. Näin voit päästä näkemään lyhyellä matkalla vanhankaupungin, nykyisen maailmanmenon ja hiukan rapistunutta neuvostoromantiikkaakin.

Itse asiassa  Słupsk:ista jäi vielä tutkimatta moni mielenkiintoinen puisto ja reitti. Pitänee suunnata sinne vielä joskus uudestaan.

Park Kultury i Wypoczynku



Keskustasta etelään Slupia- joen varrella on puistoa ja paljon kävelypolkuja. Minua kiehtoi nuo serpentiinimäiset vesialueet. Ilmeisesti joen uoma on kulkenut niin aiemmin. Kosteikko on rehevää ja vanhat sillat ja teollisuusrakenteet mielenkiintoisia. Jonkinlainen vanha patokin löytyy ja pajuista tehty kujanne, joka on ilmeisesti taideteos. Puistokäytävät ovat helppokulkuisia eikä korkeuseroja juuri ole. Alkuperäinen suomaasto on ryteikköistä ja kasvaa ruokoja ja heiniä eikä poluilta varmastikaan kannata poiketa. Kosteus kasvattaa myös melkoisesti hyttysiä, eli jos meinaa johonkin varjoon pysähtyä, olisi hyvä olla offia laukussa. 

Alueen kaupungin päässä on puistomaisempaa aluetta ja sieltä löytyy leikkipuistoja, kanoottivuokrausta ja muuta sellaista puuhaa.
















Cmentarz Komunalny

Suuri hautausmaa sijaitsee kukkulalla ja on siten kuivempi paikka kuin jokilaakso. Haudat ovat mielenkiintoisia ja koristeltu värikkäästi. Vaikkei hautausmaa olekaan perinteisesti ulkoilu- ja reippailupaikka, voi siellä kävellen kulkea ja nauttia ulkoilmasta.



Lasek Północny

Hautausmaalta voi matkaa jatkaa pohjoiseen, jossa on Lasek Północny eli Pohjoinen metsä. Hautausmaateema jatkuu, sillä metsässä on pikkuinen kivipaasin aidattu venäläinen hautausmaa,  Cmentarz ryczewski. Se on aika lailla rapistunut ja umpeen kasvanut, mutta kunnostustyöt on aloitettu hiljattain. Metsässä on leveämpiä kulkuväyliä joita voi pyöräillä ja jotka ovat esteettömiä sekä kivisiä kinttupolkuja. Yksin ei taaskaan tarvitse olla, sillä hyttyset pitävät seuraa aina kun pysähtyy. Metsässä on vanha maatila, Leśny Kot, joka on nykyisin suosittu juhlatila. Sitä voi ihailla ulkoapäin, vaikkei juuri olisikaan juhlavieraana.



Vähän pohjoista maustetta sauvakävelyn muodossa.








Park Imienia J. Waldorffa



Palataan hetkeksi kaupunkiin. Tämä puisto on teemaltaan musiikillinen ja sieltä löytyy paitsi säveltäjien patsaita, myös jättimäiset pianonkoskettimet. Puut varjostavat mukavasti ja suihkulähdekin löytyy. Puistoa pitkin voi siirtyä joenvarren vanhasta kaupungista tämän päivän keskustaan vaikka shoppailemaan.

Rautatiepolku

Sitten takaisin pohjoiseen ja juhlatila Leśny Kot:n paikkeille. Täältä voi kävellä pitkin rautatien vartta koiranulkoiluttajien suosimaa polkua keskustan pohjoislaitaa. Matkalla on vanhoja maatiloja, käytöstä poistettu rautatiesilta, Zabytkowy Most Kolejowy ja vanha tuttavamme Slupia-joki. Täälläkin seurana on hyttyset ja mukavasti myös sääriä tavoittelevat nokkoset. Pohjoisen suunnassa näkyy suota ja lettomaata ruokoineen ja rehevine mataline puskineen. Vaikka Suomessa toki saa soilla vaellella, on nämä kyllä ihan erilaisia.















Kommentit

Suositut tekstit