Porvoo, Iso Linnamäki

 Porvoo, Iso Linnamäki

Porvoossa kaikki on lähellä

Vanha Porvoo on sievä, tiivis ja elävä. Ihmiset asuvat ja pitävät puoteja vanhoissa, somissa puutaloissa joen pientareella. Pikkuisia katuja ja kujia risteilee mäen rinteellä ylös ja alas. Nurkan takana on aina jotain söpöä nähtävää!

Iso Linnamäki

Iso Linnamäkikin on aivan Vanhan Porvoon kyljessä. Linnamäkiä on kaksi, Iso ja Pieni. Isolla Linnamäellä kohosi aikoinaan nimensä mukaisesti linna. Ensimmäinen linna on saattanut olla mäellä jo viikinkiaikaan. Paikalla käytiin 1700-luvulla, isonvihan aikaan, taisteluita ja lopulta linna purettiin. Nyt nähtävissä on syvät vallihaudat ja upeat näköalat jokilaaksoon ja Vanhaan Porvooseen. Mäellä kasvaa myös komea mänty, jonka Edelfelt on ikuistanut maalaukseensa Porvoo Linnamäeltä nähtynä.

Pikku Linnamäki

Pikku Linnamäeltä on löytynyt hautoja varhaiselta rautakaudelta. Tällä kertaa en tutustunut tähän kohteeseen, pitihän joku namu jättää houkuttimeksi ensi kertaa varten!

Suojeltu kohde

Linnamäki on suojeltu muinaisjäännös ja tällä hetkellä siellä tehdään töitä eroosion estämiseksi. Kuljethan vain polkuja ja rakennettuja rappuja pitkin, jotta harjuhiekkaa ei lonsu alas mäkeä enää enempää. Paikalla ei saa myöskään kaivaa tai tehdä muita merkintöjä maastoon tai kasvillisuuteen.

Esteellisyys

Kulkua haittaa eniten suuret korkeuserot ja portaat. Laelle pääsee kuitenkin leveitä hiekkapolkuja ja puisia siltoja pitkin ainakin lastenrattailla ja niin ollen myös maastoon sopivilla pyörätuoleilla. 










                                     👈Edelliseen tekstiin    Seuraavaan seikkailuun👉


Kommentit

Suositut tekstit