Salo, Vuohensaari luontopolku

 Salo, Vuohensaaren luontopolku

Vuohensaari on Salon kaupunginosa. Se on nimensä mukaisesti saari ja sinne pääsee lintujen suosiman merenlahden yli pengertietä ja pientä siltaa pitkin. Vuohensaareen mahtuu pienestä koostaan huolimatta vaikka mitä! Kesäteatteri, tanssilava, camping-alue grillipaikkoineen ja uusine suihku- ja keittiörakennuksineen, kesäravintola, minigolf, leikkipuisto, venelaituri, uimaranta, taloja, joista voit vuokrata vaikka viikonlopuksi huoneiston merinäköalalla, luonnonsuojelualue ja luontopolku. Mantereen puolella on myös polku ja lintutorni aivan sillan kupeessa.  Saareen pääsee autolla tai vaikka kävellen, Salon torilta on Vuohensaareen noin 4,6km.

Natura-alue

Saaresta melkein puolet on luonnonsuojelualuetta, joka kuuluu Viurilanlahden natura-alueeseen. Natura-alueet ovat Euroopan unionin direktiivin alaisia alueita, joilla pyritään turvaamaan luonnon monimuotoisuus.

Luontopolku

Päivitys 7.2.2023
Luontopolku on kauttaaltaan uusittu. Jätän tähän tekstiin vertailun vuoksi tiedot ja kartat vanhasta polusta. Polulla voi nykyisin valita eri pituisia reittejä ja yksi pisto käy myös sillan kupeessa. 
Reitistö on täydennetty myös QR-koodeilla, joiden takaa löytyy niin luonto- kuin historia-aiheista taustatietoa saaresta, sen luonnosta ja aiemmista vaiheista. 

Tässä välissä siis kuvia reitin uusituista opasteista ja pari helmikuista luontokuvaa, juttu jatkuu niiden jälkeen.










Lokakuun aamun kirpeydessä lähdin katsomaan mitä reippaan kilometrin mittaisella luontopolulla olisi annettavaa. Parkkipaikan reunalta löytyy kyltti, jossa on saaren kartta ja siinä merkittynä sekä luontopolku, että muut saaren aktiviteetit. Itse polku ei ole erityisen vaativa, mutta kulkee juurakoissa ja kallioilla, eikä siis ole esteetön. Suosittelen pienimmillekin taaperoille vanhempineen, sillä lyhyt reitti antaa helpon kosketuksen metsään.

Muuttolintujen paratiisi

Lähdin kiertämään polkua myötäpäivään ihaillen merestä nousevaa usvaa ja päivän valkenemista. Polku kehottaa kiinnittämään huomiota vesilintuihin. Muuttoaikaan merellä onkin melkoinen kuhina eikä siitä jää paljon jälkeen rannalla muuttoa seuraavat lintubongarit.

Naavaa ja merimaisemia

Polku sukeltaa parkkialueen ylityksen jälkeen metsään ja nousee jyhkeiden mäntyjen välistä ja siirtolohkareen kiertäen ylös saaren laelle. Lyhyydestään huolimatta reitillä näkee kuruja, kallioluontoa, merta ja halaamiseen kutsuvia paksuja naavapartaisia puunrunkoja. Lopuksi käväistään uimarannalla ja tervehditään oravia. Aamun hiljaisuudessa näin silmissäni isoisän tai -äidin pienten lasten kanssa kantavan eväsreppua ja kummastelevan luonnon asioita tällä hauskalla reitillä. 



















Kommentit

Suositut tekstit