Salo, Viitankruunun muinaispolku

 Viitankruunun muinaispolku

Miksi Salossa on niin paljon kruunu-loppuisia paikkoja? Kruunu merkitsee korkeaa paikkaa jossa on röykkiöhauta. Toki suurin piirtein kaikilla muillakin mäillä on tai on ollut röykkiöhautansa. Nimistä on vain kruunu tippunut pois. Jäin pohtimaan Uskelan kirkon mäkeä. Olisiko sielläkin aikoinaan ollut röykkiöhauta? 

Uskelan kirkko on aikoinaan sijainnut joen rannalla ja lopulta luiskahtanut veteen. Kirkko päätettiin rakentaa uudelleen tukevammalle perustalle ja mikäpäs sen parempi, kuin peruskallioinen korkea mäki. 1832 valmistunut kirkko rakennettiin kuitenkin Pyhän Annan kappelin paikalle. Kukaan ei ole taatusti ennen vuotta 1440 dokumentoinut kappelin paikalla mahdollisesti sijainnutta röykkiöhautaa mihinkään muinaismuistotietokantaan.

Polulle!

Muinaispolku on lyhyt ja kohtuullisen helppokulkuinen. Se päättyy kuruun, jonka kummallekin puolelle kannattaa kiivetä. Kolme komeaa röykkiöhautaa ja uskomattomat näköalat Halikonlahden meren puoleiseen päähän kehoittavat jäämään vielä hetkeksi. Voi mainiosti kuvitella mäen olevan saari muinaisen meren sylissä ja ihmisten valitsevan kunnioitetuille vainajille sen komeimman paikan.

Korkeimmalta mäeltä kannattaa laskeutua hivenen polusta etelään. Siellä on muutama oikein soma siirtolohkare.

Yhdistä!

Tämä polku on yhteydessä Salo-Lehmijärvi-Kirjakkala-reittiin. Sen lisäksi voit yhdistää tähän aivan uuden ulkoilureitin: Viitanpolun. Viitanpolku ei ole aivan suorassa yhteydessä muinaispolkuun, mutta pieni matka maantietä tai "oikaisu" metsän läpi kannattaa.

Lisäys 7.1.2023

Viitanpolku ja muinaispolku on nyt yhdistetty! Muutama luminen kuva lisätty tämän postauksen loppuun. Samaten oma piirtämäni suuntaa-antava kartta yhdyspolusta. 

Polku on merkitty erinomaisesti maastoon punaisilla vinoneliöillä ja muinaispolun parkkipaikkaa on täydennetty viitoilla. Kiitokset kyläyhdistyksen talkooväelle!
















Kuva: Nina Pihl


Kuva: Nina Pihl



Kuva: Nina Pihl


Nyt on kyllä niin summittainen kartta, että auts! 

Seuraavat asiat nyt ovat kuitenkin selkeät: Yhdyspolku jatkuu muinaispolusta mäkeä alas ja kääntyy sitten rantaan. Polku kiertää mäen ja tulee sitten kapealle tieuralle josta puikahtaa muutaman metrin päästä takaisin metsään. Polku päättyy laavulle.

Kohta missä polku tulee tieuralle on tuskin kartassa oikein, eikä polun kulku metsässä ainakaan mene noin, mutta tällä mennään, kunnes saan paremman kartan käsiini.







Kommentit

Suositut tekstit