Kirkkonummi, Högbergetin luola

 Högbergetin luola


Virtauseroosioluola

Tämä luola on erikoinen siksi, että se on eroosioluola eikä lohkareluola. Suurin osa Suomen luolista on muodostunut kallioperän haljetessa ja lohkareiden kasautuessa. Högbergetin pimppi-, vulva- tai sipuliluolaksikin kutsuttu muodostelma on kuin vaakatasossa oleva hiidenkirnu. Kirkkonummen lähikunnassa, Lohjalla on myös eroosioluola, mutta se on aivan erityyppinen. Torholan luola on karstiluola ja vesi on tehnyt sen kalkkikiveä syövyttämällä. Virtauseroosioluola sen sijaan on syntynyt samoin kuin hiidenkirnut sillä erolla, että vesi ei ole jäänyt pyörittämään kiviä yhteen paikkaan, vaan virrannut kallion läpi.

Parkkipaikka

Luola on kallion länsilaidalla ja parkkipaikka itäpuolella. Parkkipaikka on yksityinen ja siitä peritään 5€ maksu. Talvikamppeissa ja puolen metrin hangen ollessa edessämme päätimme maksaa tällä erää tämän parkkimaksun. Pohjoisempana noin kilometrin päässä on myös liityntäpysäköinti ja sieltä hyvä kävelytie, mutta nyt päätimme tehdä näin. Parkkipaikalta lähtee polkuja, joilla on opasteet luolalle.

Reitti

Polut kulkevat ylös ja ympäri jyrkkärinteisen kallion, jonka laelta on huikeat näkymät. Itse luolan löytämiseen on kuitenkin jätetty vähän jännitystä. Ehkä kesällä polku on paremmin näkyvillä, mutta nyt opasteet eivät suoranaisesti näytä, että tässä se on! Luolan suuaukko on melko huomaamaton, mutta talvellakin lumeton ja helppokulkuinen. 

Luolan muoto ja väri

Maaäidin kohtu on ruosteen värjäämä ja valko-musta laikukas. Valo lankeaa luolaan katon raosta lähes maagisesti. Sipulimainen poikkileikkaus houkuttelee istumaan ja mietiskelemään. Suomalaisesta rosoisuudesta ollaan kaukana, buddhalaisissa tunnelmissa. Talven pakkanen veti meidät kylläkin tällä kertaa takaisin...














Kommentit

Suositut tekstit