Siuntio, Pikkalan silta ja hiidenkirnu

 Pikkalan silta ja hiidenkirnu


Hiidenkirnu

Tämän retken ensisijainen kohde oli hiidenkirnu. Pientä jännitystä hiidenkirnun etsintään toi puolen metrin lumipeite! Löytyisikö kalliosta mitään merkkiä kirnusta? Löytyihän sieltä ja iso kirnu löytyikin. Nimettiin se sitten paljuksi.

Kirnulle mennessä auton voi jättää Pikkalan sillan kupeeseen Luontokoulun parkkipaikalle. Itse luontokoulussa emme nyt käyneet, koska samassa rakennuksessa myös asutaan. Kävelimme tietä takaisin lähes risteykseen asti, poikkesimme vanhalle metsätielle ja rämmimme niin kaukaa talojen takaa lumihangessa kuin suinkin jaksoimme. Vaikka lunta oli riittävästi, kallion laella oli näkyvissä kaistale kirnun reunaa. Ahkerampi retkeilijä kaivoi kirnusta esiin niin paljon, kuin sai ja palkitsi itsensä rehkimisen lopuksi paljunautinnolla.

Muita hiidenkirnuja tässä blogissa: Pirunvuori, Ryssäntorninmäki, Seitsemästaivas, Veraisten lenkki, Imatrankoski

Pikkalan silta 

Silta on vain kävelijöiden käyttöön ja ylittää Pikkalanjoen. Sillasta on mainintoja jo 1300-luvulta Kuninkaantien yhteydessä. Alunperin silta on saattanut olla avattava, sillä se ylittää tärkeän vesireitin. Nykyinen silta on rakennettu 1991 innokkaiden Siuntiolaisten vapaaehtoisvoimin.

Luontokoulu

Åvikhemmet on juhlatalo, asunto ja luontokoulun toimitila. 1800-luvulla rakennettu talo on ollut aikojen saatossa koulu, leipomo, neuvola, seurakuntatalo ja kauppa. Luontokoulu on toiminut tiloissa vuodesta 1986 ja on maamme ensimmäinen luontokoulu.

                                               















Kommentit

Suositut tekstit