Sääksmäki, Seppäsen uhrikivi

 Sääksmäen kuppikivi

Sääksmäen kirkon ja kotiseutumuseon läheisyydessä on kuppikivi. Kuppikivi on kahden tien väliin jäävässä katajia kasvavassa niemekkeessä. Auton voi jättää kirkon parkkiin ja siitä kävellä sata metriä paikan päälle.

Kuppikivi on pienehkö, mutta siinä on useita selkeitä kuppeja. Viimeksi kävimme uhraamassa kivelle noin 20 vuotta sitten juhannuksena. Silloin tutustuimme myös Rapolan muinaislinnaan

Kun kävelee kapeaa, vanhaa hiekkatietä voi samalla pohtia paikan menneisyyttä. Kuppikiviä on kolottu varmasti jo silloin, kun ensimmäiset ihmiset saapuivat seutuville ja totesivat sen mainioksi asuinpaikaksi. Viimeiset kuppikiville alkuperäisen uskonsa mukaan uhranneet kävivät myös säännöllisesti lähelle muinaislinnaa rakennetussa mahdollisesti puisessa kirkossa joskus 1300-luvun tienoilla. Kivikirkko on rakennettu noin vuonna 1500, mutta sieltä löytyy esineistöä aiemmalta ajalta. Itse asiassa on tiedossa, että vielä 1900-luvun alussa ihmiset ovat uhranneet kuppikiville hyvän lypsy- ja viljaonnen takia. Me uhrasimme paahdettuja, suolattuja auringonkukansiemeniä reissuonnen takaamiseksi.


Bonuksena

Kannastie joka vie Viidennumeron (Mitä ihmeellisimpiä paikannimiä on Suomi täynnä!) ja Vihdassaarten kautta Toijalan puolelle Vanajavettä on ajamisen arvoinen maisemareitti. Vihdassaarilla on myös Silta -kahvila. Siihen kannattaa pysähtyä, uida, juoda ja syödä. Sekä ihailla vuoden 1966 huippumodernia arkkitehtuuria, joka kuitenkin antaa nykyisellekin ruokailijalle esteettömät näkymät järvelle.






                                        👈Edelliseen tekstiin     Seuraavaan seikkailuun👉

Kommentit

Suositut tekstit