Matka omaan kehoon

 Kivun syynä työasento

Nyt seuraa ihan rehellinen mainos. Tämän mainoksen takana voin seistä hyvillä mielin ja paremmassa ryhdissä!

Niin kuin muutenkin tässä blogissa, haluan paljastaa mielenkiintoisia kohteita ja esitellä Suomea pienten yksityiskohtien kautta, tuoda iloa ihmisille, niin haluan esitellä SunErgon niille, jotka tällaista palvelua kaipaavat.

SunErgo neuvoo myös vaikkapa hiihto- tai pyöräilyasentojen kanssa!

Matka omaan kehoon

Siirryin alkuvuodesta etätöihin. 

Päätin jo työpaikkaa vaihtaessani, että haluan kokeilla töiden tekemistä kotoa käsin ja olin varautunut hankkimaan säädettävän pöydän ja kunnollisen työtuolin. Ne hankinkin ja olen ostoksiini tyytyväinen.

Koska olin kärsinyt selkävaivoista vuosikymmeniä ja edellisessä työpaikassani vuosia mm. plantaarifaskiitista ja varvasnivelten tulehduksista, varauduin tekemään töitä myös kehoni hyvinvoinnin parantamiseksi. Ostin muutaman erilaisen foamrollerin ja tasapainolaudan sekä kävin hieronnassa ja jumppasin, säkkinyrkkeilin ja kävin lenkillä. Kaikesta tästä huolimatta kiputilat jaloista siirtyivät nivusiin ja niskaan.

Tiesin, että syy täytyy olla työasennossa. Vaikka vaihtelinkin asentoa istumisen ja seisomisen välillä kipuja tuli silti. Mielessäni oli fysioterapeutin ajan varaaminen, mutta mietin, että miten fysioterapeutilla käynti auttaisi työpisteellä toimimiseen.

SunErgo

Sitten ihan toisessa yhteydessä törmäsin SunErgoon. Pyysin esitteet tutustuakseni tarkemmin asiaan ja ihastuin muutamaan minulle tärkeään seikkaan. Ensimmäinen oli etäyhteys. Fysioterapeutti, joka on erikoistunut työpiste-ergonomiaan ja ”tulee luokseni kotiin”. 

Toinen asia oli erittäin selkeä hinnoittelu ja selostus miten homma toimii. Varasin välittömästi ajan ilmaiseen kartoitukseen.

SunErgon Malla on selkeä ja maanläheinen. Hän kertoo selkeästi missä mennään ja mitä on tulossa. Etäyhteydessä on myös yksi etu: avuntarvitsijan täytyy itse todellakin tehdä asian eteen jotain ja tunnustella omaa kehoaan. Malla myös osaa kysyä oikeita kysymyksiä. Toimintatapa sopi minulle hyvin.

Kartoitus

Kartoituksessa Malla kyseli ja otti siten selvää, että mitkä ovat ongelmani, toiveeni ja motivaationi. Lopuksi hän esitti kolmen kerran setin ja kertoi mitä milläkin kerralla tulisi tapahtumaan. Kertojen välille jäisi kaksi viikkoa aikaa viedä harjoitukset käytäntöön. Sovimme heti ensimmäisen kerran ajan.

Ensiksi perusta

Ensimmäisellä kerralla keskityttiin jalkoihini. Koska kerroin pääasialliset ongelmani olevan siellä ja koska jalat ovat perusta muulle asennolle. Malla pyysi minua siirtämään kameraa sopiviin kohtiin, jotta hän näki minusta aina oleellisimmat asennot oikeista kulmista. Etäyhteyttä varten kannattaa siis hiukan raivata tilaa, jotta kamerassa saa näkymään itsensä istuen ja seisten kerralla kokonaan. Sain neuvot jalkojen asentoihin työpisteelläni ja hyvät ohjeet mihin milloinkin tulee kiinnittää huomiota.

Ohjeita oli melko vähän. Ensin ajattelin, että olisin halunnut enemmän kerrallaan, mutta kahden viikon aikana huomasin, että ohjeita oli ihan riittävästi toteutettavaksi töitä tehdessä. Malla kyllä osaa hommansa ja kieltäytyi antamasta enempää yhdellä kertaa.

Sitten keskikohta

Toisella kerralla noustiin astetta ylemmäs eli lantioseutuun. Jalkaharjoitteet käytiin ensin läpi kertaukseksi ja Malla tarkisti, että niistä oli ollut oikea hyöty. Lantioseutu onkin hivenen mutkikkaampi juttu. Mutta upeasti Malla senkin osasi sanoittaa. Löysin vallan hauskoja lihaksia itsestäni ja tajusin, että muutaman millin asennonmuutos voi olla ratkaiseva.

Lopuksi niska

Tässä vaiheessa oli nivuskipu tiessään ja minä onnellinen. Kolmannella kerralla käytiin läpi rintaranka ja niska. Koko asennon läpikäyminen on mielestäni tärkeää, jotta kivut eivät siirry alueelta toiselle. 

Malla osaa sanoittaa asentojen vaikutuksen ja miten siihen päästään todella hyvin. Loppu jää asiakkaan omalle vastuulle: noudattaako oppimaansa, vai lysähtääkö takaisin huonoon asentoon. 

Nyt keskityn niskan kannattelemiseen oikein ja keskellä pysymiseen.

Minun työkaluni

Minulla on siis työkalut kiputilojen välttämiseen. Tietenkään pelkkä asennon korjaus ei riitä, vaan hyvä liikunta vapaa-ajalla ja lepo on myös tärkeää. Elo on kuitenkin kivuttomampaa ja paljon mukavampaa, tästä kiitos Mallalle. Suosittelen!

Tämän kokemuksen jälkeen olen taas valmiimpi retkeilemään ja tunnen voivani luottaa kehooni myös vaativammilla reiteillä. Seuraavia retkiä odotellessa!




                                            👈Edelliseen tekstiin     Seuraavaan seikkailuun👉

Kommentit

  1. Oletpas otsikoinut oivaltavasti! Lähimatkailun lähin kohde on totta tosiaan oma keho - sen näkyvät ja näkymättömät osaset. Ihmeelliseksi tutkimusmatkan tekee eritoten sen ihmettely, miten eri osat - näkyvät ja näkymättömät - liittyvät toisiinsa.

    Sain olla matkaoppaana matkallasi omaan kehoosi. Yhteistyömme kanssasi oli minullekin erityisen hyvä matka. Se lisäsi vakuuttumista siitä, että pienet, sitoutuneet muutokset tekevät ihmeitä. Näin ja kuulin ne sinussa!

    Ihastelen sitä, miten hyvin olet osannut kuvata juuri niitä asioita ja tulokulmia, joita pyrin työssäni välittämään toiselle, joka on valmis tekemään matkan omaan kehoonsa ja sitä kautta saamaan omakohtaisesti löydettyjä keinoja vaikuttaa omaan hyvinvointiin.

    Hyvää tutkimusmatkailua edelleen lähelle ja kauemmaksikin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos matkaseurasta, Malla! Saatan palata aiheeseen vielä joskus, kun olen ensin makustellut tämän matkan tulokset.

      Poista

Lähetä kommentti

Kerro omat kokemuksesi tästä kohteesta tai anna lisää ideoita retkeilyyn!

Suositut tekstit