Kaapinmäki Perniö Yliskylä

Kaapinmäki

Kaapinmäki Yliskylässä Perniössä näytti kartalla houkuttelevalta. Mitään ennakkotietoja luolista tai muista kiintoisista kohteista ei ollut, joten nyt lähdettiin todelliselle tutkimusmatkalle. Paikannimet Helvetinkrotti ja Jalkojankrotti kuulostivat myös jännittäviltä. Olin luvannut viedä nuoret telttailemaan ja päätin tämän kohteen olevan sopiva siihen. Alue on melko laaja ja katsottavaa riittää. Pinnanmuodot ovat vaihtelevia ja luonto vaihtuu lehtomaisesta metsästä silokallioihin, suosta mäntymetsikköön ja järveen.

Eläimiä ja luolia

Emme pettyneet, sillä kaksi luolamaista kivilouhikkoa todellakin löytyi. Kyy, valkohäntäpeura, rusakko ja kolme hirveä kyllä säikytettiin etsintäpuuhissamme. Ihan aidoiksi luoliksi näistä ei ehkä ole, mutta varsinkin rakomuodostelma on hyvinkin esteettinen ja haaroineen jännittävä.

Mäen keskelle vie hyväkuntoinen hiekkatie ja perillä on kääntöpaikka. Kääntöpaikalta jatkuu metsätietä muutamia kymmeniä metrejä ja siellä on myös hyvin tilaa kääntää auto. Tässä paikassa on myös hyvä teltanpaikka. Kalliot suojaavat enemmältä tuulelta ja puustoa on sen verran, ettei kesälläkään aurinko ehkä paahda telttaa heti aamulla tukalan kuumaksi. Lisäksi maapohja on hiekkaa. Meillä oli retkikeitin, sillä itse en avotulia retkilläni suosi.

Luolille on jonkin verran matkaa ja ainakin juomaa on hyvä varata mukaan. Nämä luolat vaativat jonkin verran metsässä kävelyä, mutteivät paljoakaan kivikoissa kiipeilemistä.


                                          



Eteläisempi merkki on rakoluolan ja pohjoisempaan, kivikkoon, saatiin koordinaatitkin.
N 60°17'24.3492"    E 23°7'40.098"







Kommentit

Suositut tekstit