Ryssäntorninmäki Perniö Kuusto ja Latokartanonkoski

Hiidenkirnuja

Ryssäntorninmäen hiidenkirnuista löysin joitakin mainintoja, mutten tarkkoja paikan kuvailuja. Siksi lähdimme metsästämään tätä aarretta. Yritimme ensin lähestyä kohdetta idästä, Perniöntieltä, mutta siellä kaikki hiekkatiet oli suljettu. Kuuston kautta tullessamme hiekkatiellä oli myös puomi, mutta tienristeyksessä on paljon hyvää parkkitilaa. Kävelymatkaa kirnuille tulee noin 1,2km, mutta järvet ja muut kauniit näkymät saavat jalan keveäksi. 

Pienempiä hiidenkirnuja löytyy voimalinjan alta ja silokallioiden ollessa hyvin esillä voi kaikenlaista jääkauden hiomaa kalliota nähdä enemmänkin. Iso hiidenkirnu on voimalinjan pohjoispuolella ja hieman kauniimmalla paikalla, kuin pienemmät. Lisäksi ison kirnun läheisyydessä on puolikkaita kirnuja melko monta.  Kaikki hiidenekirnut on helpon kävelymatkan päässä tieltä. 

Pienetkin kirnut ovat noin kolmikymmensenttisiä, suuri arviolta kaksi metriä halkaisijaltaan. Syvyyttä suuremmalla on alemmalta maantasolta reipas metri, ylemmälle tasolle tulee pari metriä syvyyttä lisää. 

Latokartanonkoski

Samalle reissulle voin suositella Latokartanonkoskea, joka on Ryssäntorninmäen pohjoispuolella. Siellä kulkee hyvin huollettu ja viitoitettu luontopolku perinnemaisemassa ja historian havina on kuultavissa tänäkin päivänä.

                  


Autolle sopiva parkkipaikka.


Pohjoisempi merkki on ison kirnun kohdilla.







Latokartanonkoski






Kommentit

Suositut tekstit