Merikulma Salo

Merikulman luolat

Merikulman alueella on paljon nähtävää. Luolien lisäksi kaunis metsäluonto ja erilaiset kalliomuodostelmat vuorottelevat. Välillä polun viertä virtaa soliseva puro. Retkeilyreitin ansiosta kulkeminen on pääosin helppoa, mutta kalliokohteiden saavuttaminen vaatii enemmän vaivaa. Geokätköilijöillekin on etsittävää. Haukkamäen ja Tampaltankruunun luolat ovat samalla reissulla katsottavia, mutta niistä riittää ihmeteltävää kyllä erillisillekin reissuille. Lisäksi alueella on Suopellonmäki jolta löytyy luola, hautaröykkiö ja upeat näkymät miltei joka ilmansuuntaan. Mäen yli kulkee voimalinjat ja puustoa on raivattu sen alta. Tämä avartaa näkymää paljon.


                                    


                                                                   Merikulma



Haukkamäen luola ja lohkareikko

Haukkamäen korkeilla pystykallioilla näkyy kiipeilijöiden jättämiä köysien kiinnityskohtia. Ihan pienimmille Haukkamäki on turhan louhikkoinen. Jotkin lohkareet ovat pakettiautoakin isompia ja niiden väleissä ja alla on lukemattomia onkaloita ja koloja. Tämä kohde vaatii jo enemmän seikkailumieltä. Haukkamäen laelle pääsee ajamaan metsäautotietä ja siellä on tilaa pysäköidä auto. Ylhäältä on huimat näköalat ja alas lohkareikkoon pääseminen on hankalaa, mutta vaivan arvoista. 









Tampaltankruunun luola

Tampaltankruunun yhdellä laella on pitkä, 25 m, Rosvoluola, josta pääsee läpi. Luolan pääsali on suuri ja houkuttelee pohtimaan millaista siellä olisi nukkua. Tämän luolan tarinassa seikkailee pontikkatrokarit. Luolamiehenblogissa on tarina tämänkin luolan rosvoista.

Luolan lähelle vie metsäautotie, mutta sinne on ajo kielletty. Pysäköimme auton voimalinjan lähelle. Kävelymatkaa tuli 1,2km suuntaansa. Toisesta suunnasta pääsee retkeilyreitistöä pitkin paikalle.




                                            

                                            

Vaihtoehtoinen saapumissuunta 

Toinen vaihtoehto on pysäköidä auto retkeilyreitin läntiseen alkupisteeseen. Teimme uuden retken talviaikaan ja lähestyimme luolaa vaihteeksi päinvastaisesta ilmansuunnasta. Suopellonmäen luolan voisi hyvin liittää tähän, sillä retkeilyreitti vie kummankin luolan lähistölle. Haukkamäki sen sijaan vaatii umpimaastossa kuljeskelua jonkin verran. 





Kuvat Emmi Granlund


                                                                      Suopellonmäki



Suopellonmäen luolassa asuu sammakko

Suopellonmäen alla kaakossa, tien toisella puolella, on parkkialue lounaaseen lähtevää retkeilyreitistöä varten. Mäkeen lähtee ainakin lounaisreunaa nousemaan useampikin polku. Mäen itä ja koilisreuna on erittäin louhikkoista, mutta näyttävää maastoa ja sieltä löytyy rakomuodostelmia ja jykevä kalliolippa. Mäen päällä on röykkiöhauta ja siitä pääsee suoraan laskeutumaan luolalle. Tällä kertaa luolassa oli asukki, pieni sammakko.














Kommentit

Suositut tekstit