Nauvo Mattnäs Vargberget

Nauvon Vargberget

Vargberget sijaitsee Nauvon pääsaaren kaakkoisosassa Mattnäsin kylässä. Kyläläiset ovat myös pitäneet huolta luolien ympäristöstä ja tällä Nauvon korkeimpiin kuuluvalla mäellä on hyväkuntoinen näköalatorni, eväiden syömiseen pöytäryhmä, puuhevonen ja laavu tulipaikkoineen.

Luolat kuuluvat vaellusreittiin, jonka alkukohdaksi on merkitty päätien ja metsätien risteys. Siinä ei kuitenkaan ole juurikaan tilaa auton parkkeeraamiseen. Tästä kertyy matkaa luolille reipas kaksi kilometriä. Ajoimme kuitenkin metsätien päähän, jossa parkkitilaa on useammallekin autolle. Siitä kävelimme joitakin satoja metrejä hyvää polkua merkitylle reitille. Tämä kiertoreitti luolien ja tornin kautta on 1,2 kilometriä. Oranssein opastein merkitty polku vie kallion ympäri ja lopulta sen laelle. Itse luolia ja halkeamarotkoja oli koko kallionreuna täynnä. Jokaisen kuusen ja kiven taakse todellakin kannattaa kurkistaa, sillä hauskimmat rakomuodostelmat löytyy niistä. 

Maasto on melko helppokulkuista ja rotkoihin pääseminen ei vaadi juurikaan kiipeilyä. Näkymät kallion laelta olivat hulppeat. Itse en näkötorniin kiivennyt, vaan valtuutin rämäpäisemmän retkikaverin ottamaan sieltä kuvia.

Mattnäsin kylässä on myös hiekkaranta ja laituri, josta voi vaikka onkia.

                           















Luolien vastapuoleiselta rinteeltä löytyi jännittävä kivimuodostelma. Vielä en ole selvittänyt miten tällainen on  syntynyt!




Mattnäsin rantaa ja erikoisen hieno mänty.



Vuotta myöhemmin: (29.5.2021)

Laavu jäi mieleen sijaintinsa ja ympäristönsä takia ja niinpä sinne oli sitten päästävä yöksi. Toukokuinen viikonloppu oli lämmin ja paikan mukavuuksiin kuuluva laavun kokoinen iso retkialusta takasi mukavat unet. Laavuun mahtuu hyvin viisikin nukkujaa.

Polttopuita ei paikalla ole, enkä missään nimessä kehoita jatkamaan jonkun aikaisemman retkeilijän aloittamaa katajan kaatamista. Jos auton ajaa metsätien kääntöpaikalle, jaksaa puunsa varmasti kantaa laavulle asti.

Tänne varmasti tullaan vielä kolmannenkin kerran!











Kommentit

Suositut tekstit