Somero Häntälän notkot

Häntälän notkot

Tämäkään reissu ei sisältänyt luolia vaan ihmisasutuksen ja laidunnuksen muokkaamaa perinnemaisemaa.
Häntälän notkojen luontopolku on kolme kilometriä pitkä ja siihen saa liitettyä kilometrin lisäosuuden Peuranpolun lenkistä. Luontopolulle on saatavana myös opastettuja kierroksia.

Polun paikoitusalue on kyläkeskuksen kioskin pihalla josta löytyy myös huussi ja lasten leikkipaikka. Opasteita ja alueen kasvistosta ja eläimistösta kertovia tauluja on reitin varrella. 

Reittillä on jyrkkiä osia sekä pitkospuita ja siltoja ylittämässä kosteita alueita. En suosittelisi reittiä huonojalkaiselle. Olo on välillä kuin Pikku Heidillä alppilaaksossaan. Reitin alussa sukelletaan joen varteen ja polku kiemurtelee sen vartta esitellen erilaisia maastonmuotoja. Sitten noustaan tielle jolta voi poiketa varjoisassa paikassa olevalle laavulle. Täältä löytyy myös nuotiopaikka. Muista tarkistaa maastopalovaroitukset ennen tulien sytyttämistä!

Takaisin päin kuljetaan keskiaikaisen ryhmäasutuksen jälkiä myöden kylänraittia. Matkalla voi ihailla puutarhoja ja komeaa tiilimeijeriä. Reissulla voi nähdä myös niittyjä laiduntavia lehmiä ja hevosia. Eläinten vuoksi koiraa ei voi ottaa lenkkikaveriksi. Myös kasvien poimiminen ja perhosten keräily on kiellettyä.

Tämän reissun päätteeksi kävimme pulahtamassa syvässä ja kirkasvetisessä Nummijärvessä. Sieltä löytyy sekä Someron, että Salon uimarannat.

                    
 
                                
 

 












Kommentit

Suositut tekstit