Varustetäydennykset ja varusteiden uusiminen

 Varustetäydennykset ja varusteiden uusiminen.

Tässä tulee koonti parin viime vuoden aikana hankituista varustetäydennyksistä ja varusteiden uusimisesta. Koska retkeilyharrastus koki kohdallani uuden tulemisen koronan aikana, oli varusteitakin tarkasteltava sillä silmällä. Entisessä elämässäni retkeilin sitä paitsi enemmän veneellä ja polkupyörällä. Entinen elämäkin ulottuu neljänkymmenen vuoden taakse ja sieltä peräisin olevat tavarat ovat osin ihan käypiä ja osin joko loppuun kuluneita tai muutoin päivityksen tarpeessa. Kroppakin on sen verran muuttunut, että senkin puolesta oli syytä tutkailla mukana raahattavia juttuja tarkemmin.

Riippumatto

Tästä asiasta onkin jo enemmän tuolla Nuku yö ulkona -tekstissä. En siis mene siihen tarkemmin, vaan totean, että erinomainen ostos! Äitikin innostui ja haki samanlaisen riippumaton ihan vain vieraskäyttöön pihalle. Heillä on istutettuna sekalaista metsää tonttia reunustamaan ja jo muutamana vuonna on riippumattoleiri ollut pystytettynä juhannusjuhlintaa varten männikköön. Nyt paikalla kävi metsuri karsintahommissa ja juuri ne riippumattopuut suojeltiin tarkasti kaatamiselta. 

Puhallettava makuualusta ja tyyny

Näistäkin on tuossa samaisessa nuku yö ulkona- tekstissä maininta. Makuualusta kannattaa valita huolella. Ainakin XXL:ssä sain oikein asiantuntevaa palvelua ja makuualustoja puhallettiin testattavaksi. Valitsin omani pakkauskoon ja makuutuntuman perusteella. Itsestään täyttyvä makuualusta oli minulle paras, sillä siitä tulee tarpeeksi jäykkä riippumattoon ja se eristää hyvin maakosketuksessa. Olen aika kapoinen ihminen, niin en tarvitse myöskään leveämpää hartiaosaa. Tyyny on osoittautunut myös hyväksi niskaongelmaisen unenlaadun turvaajaksi. Tätä Cocoon-mallia on helppo myös yön aikana säätää litteämmäksi ja pulleammaksi.

Makuupussi

Päätin tehdä oikein kunnon investoinnin! Edellinen pussini on kyllä aikoinaan ollut laadukas ja palvellut minua hyvin. Edelleenkään en aio siitä luopua, sillä tanhuharrastusleirielämässä se toimii mainiosti. Ostin Rab-untuvapussin kaikilla hintaryhmän herkuilla. Naisten versiossa lantiolla on enemmän tilaa ja lämmikettä. Kaulan kohdalla on stoppari, jotta kylmä ilma ei sujahda pussiin vaikka nyöriä ei olisikaan kiristetty nenänpään ympärille. Suuaukossa on myös vetoketjutasku vaikkapa kännykälle tai taskulampulle. Pussi on myös lyhyt, jotta siellä ei ole turhaa ilmatilaa, eikä turhaa materiaalia tarvitse kantaa. Mikään arktinen pussi tämä ei kuitenkaan ole, mutta merinovillavarusteissa pärjää pikku pakkasellakin. Muutama yö on siinä tullut nukuttua erinomaisen hyvin. 

Tekniset tiedot, jos joku niitä kaipaa: Ascent 700W, -12C, 1240g. Iso pussi säilytystä varten ja vesitiivis pussi retkille. Menee tosi pieneen tilaan!



Merinovillat ja muut villat

Merinovillakerrastoja kaksi, toppi, kypärämyssy, alushousut, kolmet ohuemmat sukat ja kahdet paksummat sekä neule. Näistä neuleen äiti kutoi minulle vahingossa ja yhdet sukat sain lahjaksi. Kerrastot löysin Lindexin lastenosastolta ja sukat Skandinavian outdoorista sekä kavereilta lahjaksi. Myssyn ja alkkarit tein ihan itse huivista. Ennestään minulla on ollut Helly Hansenin villakerrasto vuodelta -90 ja se edelleenkin on käyttökelpoinen vaikkakaan ei edustuskelpoinen.

Ohut kypärämyssy on muuten erinomainen moneen menoon. Moottoripyöräilijöille on omansa etuosan tuulistopparilla ja sen kanssa on menty nyt aika pitkään. Sopii myös laskettelukypärän alle. Merinovillainen käy pipo-kauluriyhdistelmästä monella säällä, päälle voi lisätä pipoa ja karvalakkia tarpeen mukaan. Yöllä kypärämyssy on ehdoton! Ei pyöri päässä, ei katoa makuupussin syövereihin ja lämmittää niskaa ja hartioitakin.

Villasukkia löytyy sitten sellainen määrä, että ei ihan heti lopu kesken. Sisko ompeli minulle pyllyttimen ja ohuet tumput villaneuloksesta ja äiti kutoi kaulurin. Nämä siis ihan retkeilykäyttöön. Taukovaatetuksen on kätevää olla sellaista, jonka voi kiskaista kengät jalassa toppapöksyjen päälle. Pyllytin on siihen mitä mainioin keksintö!


Kengät

Yhdet kengät olenkin jo esitellyt: Hanwagin tukevammat retkikengät. Tämän jälkeen tarvitsin uudet, kevyet kesämallin kengät. Minulla on ennestään yhdet Vivobarefootin paljasjalkakengät ja halusin sellaiset, mutta hivenen paksummilla pohjilla kantapääongelman takia. Löysinkin täydelliset! Altran Lone Peak 5 -kengissä on iskusuojaa juuri sopivasti, mutta myös varpaille ruhtinaallisesti tilaa. Nämä eivät ole todelliset paljasjalkakengät vaan polkujuoksukengät, mutta minulle ne ovat erittäin toimivat. 

Vivobarefoot

Altra

Koska olin Altran kesäversioihin tykästynyt päätin tilata myös talvisemmat versiot. Rohkea rokan syö ja tilaa sellaiset kokeilematta! Altra Lone Peak All Weather- varsiversiot ovat olleet jalassa nyt pari kertaa ja kokemus on ollut miellyttävä. Kummassakin Altran kengässä käytän merinovillasukkaa. Tämä pariskunta toimii hienosti yhteen.

Kenkä on mielestäni keskiosasta aavistuksen kapeampi tai sitten nyöritys menee väkisin tiukempaan. Tämä vähän tekee lattajalasta kipuherkemmän, mutta odottelen, että kenkä elää ajan kanssa ja opin nauhoittamaan sen oikein.



Rinkka

Sain työpaikalta läksiäislahjaksi lahjakortin Partioaittaan ja päätin, että nyt on aika hankkia rinkka. Tiesin jo etukäteen, että isoa rinkkaa en hanki, koska en kuitenkaan jaksa kantaa niin paljon tavaraa retkillä. Kun on paljon tilaa, niin se täyttyy kyllä. Ospreyn 50 litran rinkka istui lyhyeen selkääni juuri oikein ja kaupassa sai sinne 8 kilon puntin testattavaksi. Kun olin kulkenut kauppaa ristiin rastiin eri rinkkoja testaten, valinta oli helppo. Tykkään siitä, että rinkkaan pääsee ylä- ja alakautta ja että siinä on taskuja ja remmejä tarpeeksi. Lidlin alelaarista nappasin vesitiiviin retkipussin. Ei tarvitse hermoilla, että yövaatteet on likomärkiä sadepäivä päätteeksi.



Astiat ja keitin

Olin päässyt vähän Trangian ja muiden spriikeittimien makuun ja Lähimetsäretkeily-jutusta voit kurkata yhden lainassa olleen keittimen kuvaa. Se oli niin toimiva, että semmoista sitten metsästin. Trangialla on minikeitin, jota jonotinkin monessa nettikaupassa, mutta en sitä sitten kuukausien odottelun jälkeenkään saanut. Pakko oli keksiä jotain muuta. Naturhikeltä löysin tarvittavat asiat ja koostin niistä itselleni sopivat. Kattilasarjassa oli kaksi kattilaa ja pannua joten tein siitä kaverillekin joululahjan. Itse kun tarvitsen vain yhdet. Keitin ja pari kippoa kulkee kätevästi kattila-pannu-yhdistelmän sisällä. hintakaan ei päätä huimannut.





Prismasta bongasin termosmukin vanhan ja epäkäytännöllisen toimistomukin tilalle. Alennuksesta tietenkin. Termosmuki on erittäin tarpeellinen. Tykkään juoda teetä ja kylmillä ilmoilla normaalissa mukissa ei haudutus onnistu. Jos vielä paistaa teen kyytipojaksi jotain, niin ehtiihän se siinä jäähtyä.

Taannoin löysin Lidlistä sarjan kokoontaittuvia rasioita. Tästäkin sarjasta osa menee pukinkonttiin.


Nykyinen työnantaja muisti minua jouluna lahjakortilla, jolla sai valita mitä mielii isosta valikoimasta. Silmiini osui ruokatermos ja sitä on nyt kokeiltu jo teeveden kanssa ensimmäisellä retkellä. Kuvassa termari on juuri kaivettu paketistaan!


Tässä lumimyräkkää katsellessa voi nyt unelmoida seuraavista retkistä. Tulossa on pari päivitystä vanhoihin juttuihin, sillä lähimpiin reitteihin on rakennettu uutta ja ne pitää käydä katsastamassa! 

                                👈Edelliseen tekstiin       Seuraavaan seikkailuun👉      



Kommentit

Suositut tekstit