Asikkala, Päijänteen kansallispuisto, Pulkkilanharju

 

Asikkala Pulkkilanharju

 

Pulkkilanharju kuuluu Päijänteen kansallispuistoon. Harju kulkee yhtenäisenä järven pohjassa ja vain sen korkeimmat kohdat pilkistävät saarina pinnalla. Saaret yhdistävä seututie 314 Sysmästä Vääksyyn on rakennettu siltoja ja pengerrettyjä teitä pitkin.

 Harju on jääkauden muodostama hiekkapenger, joita syntyi jään sisässä kulkevien jokien kuljettamasta hiekasta. Pulkkilanharjulla on tietokylttejä, jotka havainnolistavat selkein kuvin harjun syntyä.

Jo 1500-luvulla harjua pitkin kulki tie jota varten oli rakennettu siltoja ja veneitä oli varattu soutamalla ylitettäviä kohtia varten. Myöhemmin ylityspaikoilla oli losseja.

Vääksystä tultaessa harjun alussa on kahvila, johon pysähdyimme ihailemaan Päijänteen auringonkiloista selkää ja syömään jäätelöä. Jäätelön voimin siirryimme luontopolun lähtöpaikkaan ja lähdimme seikkailulle. Kuljimme koko 4,4km reitin, johon sisältyy 2,2km luontopolku. Pelkän luontopolunkin voi kiertää, mutta reitin puolivälissä polku muuttuu pitkospuiksi ja kiertää pikkuisen suon. Maasto on vaihtelevaa, mutta melko helppokulkuista. Esteetön reitti ei ole. Rantaa pääsee kyllä reitin alun hiekkatietä pitkin ihailemaan esimerkiksi lastenrattailla.

 Suosittelen ottamaan pienet eväät, uimapuvun ja pyyhkeen mukaan, sillä reitin varrella on somia hiekkarantoja evästelyyn ja uimiseen.

 Päijänteen kansallispuistoon pääsee tutustumaan useissa muissakin paikoissa. Suurin osa kansallispuistoa on saarissa. Kanootin ja veneen lisäksi saarille pääsee mm matkustajalaivoilla ja venetakseilla.

                             


Pulkkilanharju







Osa kuvista Veera

👈Edelliseen tekstiin      Seuraavaan seikkailuun👉


Kommentit

Suositut tekstit