Tämän blogin alku on korona-ajan karanteenissa. Lähiretkeily vei mukanaan ja jatkuu yhä. Luolien lisäksi mukana on muitakin luonnonnähtävyyksiä kuten hiidenkirnuja ja rotkoja. Myöhemmin olen retkeillyt yhä kauempana Salosta ja löytänyt koskia, kalliomaalauksia ja retkeilyreittejä. Salosta löytyy silti aina käymättömiä paikkoja ja joka kerta ilahdun retkilläni löytämistäni aarteista.
Valkmusan kansallispuistoon pääsee tutustumaan kahdelta paikoitusalueelta. Valitsimme Simonsaaren paikoitusalueen, sillä siltä lähtee 2,3km mitttainen Läntisen keitaan lenkki. Paikoitusalueella on huussit. Talvisaikaan kahden paikoitusalueen välillä on latu, mutta sulan maan aikaan yhteyttä ei ole.
Pitkospuita ja lihansyöjäkasveja
Reitti kulkee pääosin pitkospuita pitkin. Suurin osa reitistä on aivan uutta pitkosta ja vanha osa näytti olevan työn alla. Reitin varrella pääsee näkemään monenlaisia suotyyppejä. Metsää kasvavaa, vasta lammesta muodostuvaa ja ihanaa aapasuota. Suomessa kasvavia lihansyöjäkasveja, kihokkeja, näkee suon avoimilla alueilla. Suomalaiset kihokit ovat pikkuruisia ja saavat ravintoa paitsi juurillaan, myös tahmeisiin lehdyköihinsä pyydystämistään hyönteisistä. Löydätkö kahta erilaista kihokkia? Entä niiden risteymää?
Luontotorni ja levähdyspaikkoja
Suon saarekkeessa on luontotorni ja katoksellinen pöytä penkkeineen. Eväät on siis mukava varata mukaan ja ihailla suota tauolla. Pitkospuureitin varrella on myös tiheään penkkejä. Vaikka reitti ei olekaan esteetön, voi lepopaikat helpottaa pitkoksilla tasapainottelevaa retkeilijää.
Monentasoisia Geokätköjä
Geokätköilijälle reitti on kultakaivos. Myös pienemmät kätköilijät saavat onnistumisen kokemuksia sopivin väliajoin. Tämä ja hirveät lihansyöjäkasvit saattavat saada liikkeelle myös haluttomimmat luontoretkeilijät.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kerro omat kokemuksesi tästä kohteesta tai anna lisää ideoita retkeilyyn!