Enonkoski, Pirunvuoren luolat

 Enonkoski, Pirunvuoren luolat

Enonkoski on söpö paikka. Enonkosken rannalla sijaitsee luontotupa, jossa on näyttely Koloveden kansallispuiston luonnosta. Yläkerrassa on käsityömyymälä ja tuvalta löytyy kahvio sekä tietoja paikallisista retkeilypalveluista. Vastapäisen rakennuksen seinästä saa tankattua juomavettä.

Hiekanveiston EM-kisat

Enonkoskella on järjestetty hiekanveiston EM-kisat jo yhdeksän kertaa. Ihailimme veistoksia luontotuvan vastapäisellä torilla 2021.

Pirunvuoren luolat

Pirunvuoren luolat löysimme sattumalta geokätköillessä. Kun pysähdymme johonkin paikkaan, geokätköilijä-matkaaja vilkaisee yleensä appia ja vinkkaa mielenkiintoisista kätköistä. Ajan salliessa etsimme niitä ihan jo verryttelyn vuoksi. Tällä kertaa yhden kätkön tekstissä oli sana luola. Eikun siis sinne.

Urheilukentän parkki on sopiva paikka jättää auto. Tien ja ojan yli ja siinä luolasto onkin. Valtavia lohkareita on sikin sokin muodostamassa läpi kuljettavia luolia. Sammakko kurnutti. Pääluolan lisäksi ympäristössä on erilaisia pieniä luolamaisia lohkareiden väliin jääneitä koloja. 

Maasto ei ole kovin hankalakulkuista, eikä tieltä ole luolille kuin muutama askel. Esteetön paikka ei kuitenkaan ole. 

Metsähautausmaa

Luolaston vieressä on umpeenkasvanut metsähautausmaa. Piruja ja kalmisto. Erikoinen yhdistelmä. Tarina kertoo, että luolilta on yhteys hautausmaalle ja aaveiden näkeminen olisi mahdollista.


                                         

Pirunvuoren luola









Kommentit

Suositut tekstit