Pakettiauton varustelu retkeä varten

Pakettiautolla retkelle


Pakettiautoretki kauniissa Itä-Suomessa oli tämän kesän kohokohta. Matkareitti kulki pääpiirteittäin reittiä Salo-Vääksy-Mikkeli-Savonlinna-Kolovesi-Imatra-Lappeenranta-Valkmuska-Loviisa-Salo. Kirjoitan erilliset postaukset kaikista ihanista luontokohteista tuonnempana, tässä postauksessa keskityn pakettiauton varusteluun ja muihin matkantekoon liittyviin yleisiin huomioihin.

 Asuntoautoretkeily on tullut tutuksi aiemmilla Tanskan, Norjan ja Suomen reissuilla. Asuntoautossa on puolensa, kun mukana on isompi lössi ja reissulla ollaan parikin viikkoa. Itse asuntoauton ajaminen on mukavaa, mutta isohan se on ja ahtaissa paikoissa venkslaaminen haastavaa. Tätä matkaa suunnitellessani en tiennyt onko matkailijoita yksi, kaksi vai kolme. Iso asuntoauto ei nyt houkutellut, sillä tarkoitus oli tutustua pieniin luontokohteisiin ja nukkua "puskissa". Vuokrasin pakettiauton Valtarentiltä, josta olemme pakuja aiemminkin vuokranneet. Tämän reissun autoilun kustannukset olivat noin 800€, josta vuokran hinta noin puolet. Vertailun vuoksi asuntoauton vuokra olisi ollut yli 1000€ plus polttoaineet päälle.

 Varustelu: 


Selkävaivaisena panostin eritoten nukkumismukavuuteen. Superlonit+5cm petauspatja, omat tyynyt ja kunnon peitot mahtuivat hienosti pedattuna tavaratilan etuosaan. Kaiken kruunasi itse ommeltu hyttysverkko. Pakun tavaratila on tietysti hieman karu, joten viritin mustekalat katon reunaan ja siihen klipsuilla ison kirjavan kankaan. Sivuikkunaan tumma verho suojaamaan mahdollisilta katseilta ja aamuauringon säteiltä. Vielä hieman kangaslippuviiriä, niin koristelu on valmis. Nyt kun sivuovesta kulku oli tehokkaasti tukittu, toin takaosaan ovimaton ja ohuen pehmusteen istuinalustaksi.

 Kaksi henkeä kun lähti reissuun, hankin Ikeasta pienet sängynaluspussit vaatteille ja kassin keittiötarvikkeille. Pärekorit muille tavaroille löytyi kotoa. Ämpäri ja pieni luuta vielä, niin perusvarusteet olivat valmiina. 

Reput, pyykkikassit, sadevaatteet ja muut pakkaukset sai kätevästi ripustettua koukkuihin katonrajaan. Kengille ripustin oman kestokassin, niin eivät lojuneet lattian tukkeena matkan aikana. Pikkuinen luuta vielä lattian siistimiseksi omaan koukkuunsa oven pieleen.

 Keittiönä toimi kannettava kaasuliesi. Jos olisi halunnut hifistellä, retkijakkarat ja pöytä olisivat mahtuneet mukaan, mutta me notkeat nuoret naiset kyllä saimme syötyä lattiatasossakin. Samaten ruokailuvälineet per retkeilijä olivat minimalistiset: kulho, muki ja retkiaterinsetti. Mukana oli pieni leikkuulauta ja puukko sekä paistinpannu ja kahvipannu ruuanlaittoa varten. Tiskivälineinä toimivat ämpäri ja ihmesieni sekä astiapyyhe. Tässä kohtaa pienet kangaspussukat olivat käteviä. Toisessa ruokailuvälineet, toisessa ruuanlaittovälineet. Vesi kulki matkassa kahdella kaupan 5 litran vesitonkalla. Aamu ja iltapesuihinkin se riitti komeasti sillä vesien tankkaaminen on Suomessa helppoa. Ja tuhansien järvien maassa kokovartalokastautuminen onnistui ihan tarpeeksi usein.

 Äpit, sivut ja ryhmät: 


Lähimetsäretkeily, kansallispuistot, retkeilijät, Keto-ravintolat ja kahvilat ja kaikenlaiset muut ihanat ryhmät Facebookissa ovat jokapäiväisessä lukulistassa olleet jo pitkän aikaa. Nyt niistä tuli ammennettua paljon hyviä käyntikohteita. Esimerkiksi Keto-ryhmän ilmiannon ansiosta söin Mikkelissä erinomaisen ketohampurilaisen Gastropub Einossa.

 Puskaparkkiryhmä Facebookissa innosti tutustumaan erilaisiin puskiin matkan varrella. Googlaamalla saat Mapsiin esiin kaikki ihmisten ilmoittamat puskaparkkipaikat ja niiden kuvaukset. Näin on helppo matkan varrella suunnitella päivän ajoreittiä ja mahdollisia yöpymispaikkoja. Matkallamme parkeissa oli tilaa, joten vaihtoehtoista nukkumispaikkaa ei tarvinnut etsiä. Valitsimme puskamme tarkoituksella kauempaa keskustoista ja sillä periaatteella, että niissä olisi kastautumismahdollisuus ja vessa. Vaikka puskapissaaminen on tyttäreni mielestä kansalaistaito ja onnistuu meiltä mainiosti, on ulkkarissa ihan kiva käydä. Huussissa ei tarvitse pähkäillä paperin roskiin viemistä ja niskaan kaatuvaa vesisadetta.

 Geokätköily vie kätköjen etsijää mitä erilaisimpiin paikkoihin. Kätköjen kuvauksia luettiin ahkerasti ja sieltä valittiin pari luolaa ja muuta nähtävyyttä, jotka olisivat jääneet löytymättä ilman tätä harrastusta. Tällä reissulla löydettiin noin 30 kätköä. 

Pari huomiota: 


Pieni, nopeasti kuivuva pyyhe varvastossujalkojen pyyhkäisyyn autoon noustessa. Ja hikivarpaiden virauttamisen jälkeen kätevä kuivata jalat ennen kuivien sukkien pukemista.

 Patjat on hyvä nostaa yön jälkeen pystyyn kuivumaan tai rakentaa rimoista tuulettuva lava patjojen alle. (Kävisikö kuormalavat tähän?) Varsinkin jos ilma on kostea tai nukkujat hikiset, patjoihin kertyvä kosteus on epämiellyttävää. 

Jos on kovin kuuma ja haluat nukkua ovi auki, tarkista etteivät sisävalot pala. Sama asia, jos vietät päivällä paljon aikaa ovet auki. Vaikka valot ovat pienet, aina on mahdollisuus akun tyhjenemiseen.

 Tarkista puhelimen latausmahdollisuus autokohtaisesti. Radion USB ei aina toimi kovin tehokkaasti. Erillinen palikka tupakansytyttimeen saattaa olla tarpeen. Niitä saa matkan varrelta useimmilta huoltoasemiltakin. 

 Uikkarit voi hyvin ripustaa sivupeileihin kuivumaan. Siitä ne myös huomaa napata mukaan ajoon lähtiessä. Ohut retkipyyhe kuivuu mustekalaan ripustettun takatilassakin. Jos pysähtyy pidemmäksi aikaa, voi tietysti ulos virittää pyykkinarunkin. Pyykkipoikina matkassa oli ompelutarvikkeisiin kuuluvia nuppineulan korvaajaklipsuja.





Kommentit

Suositut tekstit